3 september 2007

Hallo trommelaars, goed nieuws uit Assen!

Hallo trommelaars, goed nieuws uit Assen!

Workshop "trommelen op een kistje" met Peter Deiman!!!


Na een leuke en leerzame workshop van Heleen Groen in Assen van juni l.j. is het nu tijd voor heel iets anders (al heeft het wel met percussie te maken natuurlijk).

Omdat er redelijk wat belangstelling was voor de Cajon (één van de ideeën voor een vervolgworkshop) heb ik na enig zoekwerk een geschikte docent gevonden die ons een workshop "trommelen op een kistje" kan geven . Het is Peter Deiman; cajon-pionier voor Nederland en een autoriteit op Cajon gebied.

De workshop wordt op zaterdagmiddag 22 september gehouden in theater P@yebel, Nijverheidsweg 12, 9403 VN in Assen.
De zaal is open vanaf 13.00 uur, en om 13.30 begint de workshop tot ongeveer 16.00 uur. De prijs is weer €15,00 pp. Als je zelf geen cajon hebt kun je die huren voor €5,00.

Even wat informatie:

"Cajón is het Spaanse woord voor bakje of kistje.Je zit tijdens het spelen op dit muzikale kistje en je bespeelt het frontpaneel en de zijpanelen met de handen.De vier hoofdslagen zijn bas, open, slap en tip. Ook de voeten kun je gebruiken om de zijpanelen te bespelen of om de klank van de slagplaat te dempen.In het achterpaneel zit een klankgat. De frontplaat is bovenaan de hoeken losjes vastgeschroefd om een ratelend geluid te kunnen maken.De Cajón is met een enorme opmars bezig. Dit muziekinstrument wordt niet alleen in Peruaanse, Cubaanse en Flamenco muziek gebruikt; ook in de popmuziek klinkt het steeds meer door, vooral in unplugged settings. Als je op het internet zoekt zie je al bizarre modellen.De meest oorspronkelijke Cajóns zijn de Peruaanse (rechthoekig, voorpaneel is slagplaat en is geschroefd, de Europese uitvoering ervan heeft snaren in de kist op achterkant van voorpaneel) en de Cubaanse (piramidevorm, bovenpaneel is slagplaat en is vastgelijmd). De houtsoort waarvan een Cajón wordt gemaakt varieert en bepaalt sterk de klank. En ook de gebruikte lak speelt een rol."
(bovenstaande tekst is overgenomen van de website van Peter Deiman. Voor meer gedetaillerd info over de Cajon zie http://www.cajonweb.com/)

De Docent
Peter Deiman; cajon-pionier voor Nederland en een autoriteit op Cajon gebied. Een korte biografie:
"De uit Twente afkomstige slagwerker Peter Deiman belandde via Groningen inDrenthe. Studeerde af aan het Conservatorium Groningen op drums, pauken,mallets, kleine trom etc.Richtte de popgroep What-a-Gig! op, waarmee onder anderen een optreden werdgedaan in de befaamde Budokanhal in Tokio voor Yamaha’s talentenjachtBandexplosion. De band sleepte de award voor Best Overseas Band in de wacht.Speelde daarnaast in jazzgroepen en bigbands.
Maakte in de jaren negentig deel uit van Wizniz, Gina’s Band of Blues, Brinkels Boogieband en in 1996 van de Time Bandits, waarmee ook een aantal optredens met de Belgische zangeres Barbara Dex werden gedaan. In datzelfde jaar werd decd Upshot van het Jeff Zwart Project uitgebracht waarin hij sinds 1993 drumde.
Gaf les aan de muziekschool Kampen. Schreef voor het tijdschrift De Slagwerkkrant.Deed op marimba met bassist Guus Strijbosch het project Bach Bas & Marimba. Was docent aan het ICO Assen en is dat sinds 2006 aan CQ Emmen. Geeft regelmatigworkshops en kunstmenulessen (slagwerk)."

De Workshop van Peter Deiman
Duur workshop: 2 x 60 minuten (ex. kleine pauze)
Aantal deelnemers: maximaal 20
Inhoud
de speelhouding de slagtechniek de klanken de geschiedenis diverse ritmes (toegespitst op popmuziek en oorspronkelijke Peruaanse muziek met evt. uitstapjes naar “exotische” stijlen, plus diverse luister/meespeelvoorbeelden). Deelnemers ontvangen een reader met behandelde zaken!!!

De workshop
Wanneer : zaterdagmiddag 22 september
Hoe laat : van 13.30 tot 16.00 uur (zaal open vanaf 13.00 uur)
Kosten : 15 euro
Cajonhuur : 5 euro

De locatie
Theater P@yebel, Nijverheidsweg 12, 9403 VN in Assen (een erg verrassende locatie!!!)

Je kan je opgeven bij:
Nico MeijerTel: 0592-350522 / 06-41874366email: info@ntm-percussie.nl
PS: geef ook even aan of je een cajon wilt huren
(Deelnemers krijgen van te voren nog een bevestiging en een routebeschrijving toegemaild.)

Geen opmerkingen: