27 maart 2008

Poldertoren krijgt ziel terug

Symbolische start verbouwing

’Een monument moet niet te lang zonder functie blijven.
Dan ga je van vast onderhoud naar in stand houden. Het is goed dat er weer een ziel ? in komt.’

EMMELOORD – In dergelijke bewoordingen liet Hans de Jong van projectontwikkelaar Provast woensdag blijken in zijn sas te zijn met de verbouwing van de Poldertoren. Enige tijd daarvoor had wethouder Leo Voorberg symbolisch het officiële startsein voor de opknapbeurt van de toren gegeven door de kraan van de voormalige watertoren dicht te draaien.
De Jong sprak van de Eiffeltoren van de Noordoostpolder. ’Het is het symbool van de gemeenschap en dit hoogtepunt was al een aantal jaren zonder ziel.’ De toren moet dan ook weer luister krijgen. Hoogste tijd dus voor een ingrijpende verbouwing. Maar dan wel ’een beetje ingetogen’ en ’niet te frivool’. ’Dat past bij deze gemeente’, zei De Jong.

Laatste
Voorberg memoreerde de geschiedenis van de Poldertoren waarvoor indertijd maar liefst 170 ontwerpen werden ingediend. H. van Gent werd de winnaar en mocht ’het baken van de Noordoostpolder’ realiseren. ’In 1957 was de toren gereed en het was waarschijnlijk de laatste watertoren die in Nederland is gebouwd’, zei Voorberg.
Hij toonde zich trots dat de gemeente de Poldertoren enkele jaren geleden in eigendom heeft gekregen. Utilis noemde de Amsterdamse architect Van Gent zijn ontwerp. In de volksmond werd het de Poldertoren en die naam blijft volgens de wethouder behouden.
De toren mag zijn vroegere functie verloren hebben, van leegstand is geen sprake, zo verzekerde Voorberg. Zoals bekend komen restaurant Hof van Sonoy, VVV-kantoor en triAde erin. Met deze partijen wordt binnenkort gesproken over de uitvoering van het gebruik. Hierbij moet gedacht worden aan de invulling van de openbare ruimte rond de toren.

Bakstenen
Architect ir. Thijs Asselbergs lichtte de verbouwing toe. ’We gaan het nuttige met het aangename vereeuwigen’, zei hij onder meer. Hij was erg te spreken over de houten binnenkant en de bakstenen buitenkant van de Poldertoren.
Hij maakte een vergelijking met het onlangs gerestaureerde Atomium in Brussel. ’Dit is een ongelooflijke blikvanger met ook allerlei functies erin. Ook daarin zit bovenin een restaurant.’ Met andere woorden Emmeloord krijgt door de verbouwing van de toren stedelijke allures. ’Een nieuwe doorbloeding in hoogte en breedte krijgt Emmeloord.’
Voorberg sprak de verwachting uit dat de renovatie in november gereed is. Het is de bedoeling dat de nieuwe (oude)gebruikers ? (doundounclackson) ? er eind dit jaar hun intrek nemen.

bron:De Noordoostpolder

Het vraagtekenen ? en antwoord zijn: wij zijn de ziel.

Doe mee aan de Enquête !!!!!!!!!! rechts in het menu

Geen opmerkingen: