15 mei 2008

Bouw jij mee aan deze school in Abreshia? in Ghana


Gemeente Noordoostpolder gaat het dorp Abreshia in Ghana steunen, onder andere om dit schoolgebouw af te maken. Doun doun clack son wil ook bijdragen aan dit project. Met jouw bijdrage kan de school in Abreshia schoolmeubilair en lesmateriaal kopen.

De gemeente Noordoostpolder is Millenniumgemeente. Het project in Ghana is gekozen om ook buiten Noordoostpolder bij te dragen aan de millenniumdoelstellingen. Dit jaar stort de gemeente € 25.000 rechtstreeks naar het project, de andere helft wordt ingezet om inwoners bij het project te betrekken. Voor de volgende jaren ligt de verdeling hopelijk anders!
Een kleine werkgroep vanuit de gemeente en de gemeenteraad gaat aan de slag om leuke dingen te organiseren die nog meer geld kunnen opbrengen. Zij zijn op zoek naar een groep mensen die actief willen meedoen en meedenken: scholen, bedrijven, particulieren, verenigingen enzovoorts. De mensen van Doun doun clack son zijn één van de eersten die enthousiast gereageerd hebben op de oproep. Heb je zelf ook een idee? Reageer dan via:
millenniumgemeente@noordoostpolder.nl.
Abreshia
Het project in Ghana is opgezet door COS Flevoland. COS heeft contact met de Stichting Women Concern, een organisatie uit Almere. De oprichtster van deze Stichting komt uit het gebied waarin Abreshia ligt. Het dorp Abreshia heeft ongeveer 3000 inwoners en ligt in zuidwest Ghana. Abreshia ligt op ongeveer 130 kilometer van de kust en op ongeveer 125 kilometer van de grens met Ivoorkust (dat ten westen van Ghana ligt). Het dorp heeft als voornaamste bron van inkomsten de landbouw.

Wat gebeurt er met het geld?
Jouw geld wordt besteed aan meubilair en lesmateriaal. Het totale project gaat langer lopen. De totale opbrengst van de verschillende inzamelingsacties zal onder andere gebruikt worden voor de aanleg van sanitair, voorlichting over hygiëne en gezondheid, water- en landbouwvoorzieningen. Behalve het opknappen van scholen zet de stichting zich in om microkredieten aan de boeren in dezelfde dorpen te verlenen, zodat de boeren op den duur de producten aan de lokale bevolking kunnen verkopen. Op deze manier zal het dorp zelfvoorzienend kunnen zijn. Bovendien wil men de lokale basisschool zodanig aanpassen, dat de school over de juiste voorzieningen beschikt om mee te doen aan het School Feeding Program.
Het School Feeding Program houdt in dat de kinderen een warme maaltijd op school krijgen. De school mag pas meedoen aan het programma als de school voldoet aan de hygiëne-eisen die er gesteld worden. Het gebouw waar de school in gevestigd is, voldoet nog niet aan de eisen van het School Feeding Program. Daarom zal de school voorzien moeten worden van goede sanitaire en watervoorzieningen en een eetruimte. Dit zal gedaan worden door lokale arbeiders, zodat er ter plekke werkgelegenheid wordt geschapen.

Noordoostpolder wil zich hiervoor inzetten omdat ze Millenniumgemeente is. Het project draagt onder andere bij aan Millenniumdoelstelling 4: het tegengaan van kindersterfte.

Geen opmerkingen: