4 maart 2011

De nieuwe Sabar van Ep

Hier is ie dan de nieuwe Sabar van Ep die zaterdag weer volop wordt uitgeprobeerd

De sabar is een traditionele trommel uit het gebied van de Wolof, Lébou en Sérères, gelegen in het tegenwoordige Senegal. De trommel lijkt veel op de djembé, maar hij is langer en smaller. Hij wordt wel de "koninklijke trommel van Senegal" genoemd.
De familie van de sabars omvat voor verschillende ranke, houten trommels, die ieder binnen het ensemble hun eigen functie hebben. Het instrument wordt op ingenieuze wijze bespannen met geitenvel, door middel van zeven wiggen en koorden. De sabar wordt bespeeld met een hand en een galan, een dunne, lange stok. Sabars worden met de hand gemaakt van dimbahout. De zeven pegs zijn gemaakt van de neemboom. De stokjes zijn van (het flexibele en taaie) sump- of dàqàrhout.

De kast wordt gemaakt door de leden van de houtbewerkerskaste, de Laube. Griots zorgen echter voor de assemblage. Het geldt als teken van goed geluk om een griot te bezoeken op het moment dat hij bezig is met het maken of met het repareren van een sabar. De griot geeft dan een stukje van het geitenvel en de gast geeft in ruil een symbolisch geldbedrag. Als een iemand tijdens het spel het vel stukslaat, dan snijden de aanwezige drummers er snel een stukje vanaf. Ook dit zou geluk brengen.

Geen opmerkingen: