26 april 2008

Optreden djembé master Adama Dramé


Optreden djembé master Adama Dramé
Op zaterdag 26 April treedt djembé-master Adama Dramé op in de Theaterzaal van De Plataan, Vledderstraat 3 in Meppel.
Het is vrij uniek om de meester van dicht bij te mogen zien spelen, omdat hij in West-Afrika een grote status heeft binnen de West-Afrikaanse muziekcultuur.
Voorafgaand aan het concert vanaf 19.00 is er een presentatie van een Master Class van Scala en wordt een documentaire van Adama getoond.
Om 20.30 begint het concert, waarin hij wordt begeleid door de groep Mandinka.

Adama Dramé is in 1954 geboren in Burkina Fasso en speelt vanaf zijn 12e jaar op professioneel niveau. Tussen 1970 en 1972 speelt hij in ‘Les Ballets de Volta’.
In 1974 wordt hij genodigd naar Bouake, Ivoorkust, te komen, waar hij ook gaat wonen.
Het ‘Nationale Ballet van Ivoorkust’ is hier ook gevestigd en Adama zijn internationale carrière begint vanaf deze tijd vorm te krijgen. Mede door de hulp van de Bernard Mondet, hij nodigt Adama Dramé uit op te treden op een internationaal muziekfestival in Zwitserland ‘Le Bois de la Batie’, en het uitbrengen van zijn eerste solo album, vestigt Adama Dramé zich definitief in de internationale muziekwereld. Vanaf begin jaren ’80 beginnen zijn tournees.
Eerst alleen in Europa, maar spoedig volgen ook tournees door Amerika en Japan.
Adama Dramé is gevormd vanuit de traditionele Mandinke cultuur.
Deze cultuur beslaat een groot gedeelte van West-Afrika en strekt zich uit over Senegal, Mali, Guinee, Ivoorkust en Burkina Fasso. Vanuit deze eigen cultuur is Adama zelf stukken gaan componeren. Deze stukken staan los van de traditionele rituelen en zijn volstrekt uniek omdat hij de enige is die deze stukken speelt met zijn eigen groep ‘Foliba’.
De groep werd in 1990 opgericht, bestaat uit 35 musici en dansers in wisselende samenstellingen en speelt over de hele wereld.
Adama Dramé’s spel kenmerkt zich door een volkomen eigen geluid, gekoppeld aan technieken die hij alleen ontwikkeld heeft en beheerst.
Hij speelt met een iets grotere maat djembé dan gebruikelijk is en zijn manier van spelen is direct herkenbaar en ontwikkelt zich nog steeds.

Adama Damé speelt in Europa samen met de groep Mandinka en is een unieke samenwerking.
Ze componeren samen nieuwe stukken, die weliswaar gebaseerd zijn op de West-Afrikaanse percussie cultuur gegeven door Adama, maar die door de individuele leden van de groep op een volstrekt eigenzinnige manier worden ingevuld. De leden van de groep zijn allemaal musici die al jaren met Adama samen spelen.
In 2006, toen Adama zijn 40-jarig jubileum vierde zijn de leden van de groep naar Bobo Dioulasso in Burkina Fasso geweest en hebben daar ook samen met zijn eigen groep Foliba een aantal succesvolle optredens gedaan. Mandinka bestaat uit: Saskia Nieboer, Peter Cusiel, Chris van der Veen en Robert Krol.
Website:
www.adamadrame.free.fr

Geen opmerkingen: