10 april 2008

Wereldwinkel: van en voor polderbewoners

EMMELOORD – De Wereldwinkel aan de Korte Achterzijde in Emmeloord viert zaterdag 12 april feest. Omdat ze 25 jaar in de Noordoostpolder bestaan, 10 jaar een winkel hebben aan de Korte Achterzijde en 5 jaar op nummer 14c. Iedereen is uitgenodigd.
‘Het credo van de Wereldwinkels is ‘van en voor wereldburgers’ en dit feest kunnen we ook een ondertitel geven: ‘van en voor polderbewoners’, zegt Annie van Zwol, coördinator van alles wat met de Wereldwinkel in de Noordoostpolder te maken heeft. De geschiedenis loopt van koffie abonnementenverkoop tot aan een winkelpand van 80 vierkante meter. Annie van Zwol heeft het allemaal meegemaakt.
‘We lieten in het begin echt koffie opsturen vanuit Colombia naar de mensen die een koffieabonnement hadden’, vertelt Annie. ‘Hierna kwam er meer food bij en uiteindelijk ook handnijverheid producten die ik verkocht, na mijn werk, vanuit een kerk in Ens. Uiteindelijk kwam er meer animo om een winkel te beginnen en zo zijn we aan de Korte Achterzijde begonnen in een piepklein winkeltje aan de overkant.
Vrijwilligers
We hadden geen geld en hebben aan al onze koffiedrinkers gevraagd om certificaten te kopen en uiteindelijk hebben we hiermee dertienduizend gulden opgehaald en daarmee de winkelvoorraad gekocht. Inmiddels is het bedrag weer terugbetaald. Fijn hoor dat het zo allemaal kon gebeuren’. Annie van Zwol benadrukt dat alle lof uit gaat naar de ruim veertig vrijwilligers. ‘Niets is onze vrijwilligers te veel en dat is ook onze kracht, daarom kunnen we dit doen. We dragen de Wereldwinkel met z’n allen en staan voor ons doel om een betere wereld te creëren’, zegt een bevlogen Annie. ‘Ik ben zelf bij een wereldwinkelproject in Ghana geweest en het is fantastisch om te zien dat het werkt! De ouders hebben meer geld, de kinderen gaan naar school en hoeven niet meer te werken, ze hebben een dak boven ’t hoofd en eten.’ Naast de producten in de winkel die te koop zijn geeft Annie ook lezingen op scholen en aan groepen. Een excursie in de winkel is ook mogelijk.
Wereldmuziek
Zaterdag is het dus feest. Feest met vrolijke wereldmuziek van en voor de wereldburgers. Om 11.00 uur is de opening met muziek van twaalf vrouwen Femmes Cabales uit Ens, de Enser Blaaskapel, Doundounclackson, een djembégroep uit de Noordoostpolder die speciaal voor deze gelegenheid een Wereldwinkellied heeft gemaakt en het smartlappenkoor de Johanna’s uit Nagele. Tussendoor spelen trekzakspelers bij de winkel. Er is gratis koffie, thee, sap en wereldhapjes.
Fair Trade Gemeente
‘Waar ik ook graag de aandacht op wil vestigen is de hoop dat onze gemeente een Fair Trade Gemeente wil worden, een gemeente die mee wil helpen om voorstellen te doen naar ondernemers over duurzaam produceren en Fair Trade’, zegt Annie serieus. ‘Het is belangrijk dat we het samen doen en blijven geloven in een betere wereld, voor iedereen!’

Bron:denoordoostpolder

Geen opmerkingen: